GreenFence

Στις 14 Οκτωβρίου, η παγκόσμια κοινότητα ενώνει τις δυνάμεις της για την ευαισθητοποίηση γύρω από ένα εκ των πλέον ανησυχητικών περιβαλλοντικών ζητημάτων της εποχής μας: τα ηλεκτρονικά απόβλητα (e-waste). Οι συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά – από τα κινητά και τους υπολογιστές μέχρι τις οικιακές συσκευές – έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Όταν αυτές οι συσκευές απορρίπτονται, συχνά καταλήγουν σε χωματερές ή σε ανεπίσημες μονάδες επεξεργασίας, με σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία μας.

Το Μέγεθος του Προβλήματος

Το 2022, οι ποσότητες των ηλεκτρονικών αποβλήτων παγκοσμίως άγγιξαν τους 62 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα που ισοδυναμεί με 8 κιλά ηλεκτρονικών αποβλήτων ανά άτομο. Δυστυχώς, λιγότερο από το 20% αυτών των αποβλήτων ανακυκλώνεται επισήμως, με τα υπόλοιπα να συσσωρεύονται σε χωματερές ή να καίγονται σε ακατάλληλες συνθήκες. Σημαντικό είναι ότι τα ηλεκτρονικά απόβλητα αναμένεται να αυξάνονται κατά περίπου 2 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ακολουθώντας την ταχύτητα με την οποία παράγονται και απορρίπτονται νέες τεχνολογίες​

Κίνδυνοι για την Υγεία και το Περιβάλλον

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα περιέχουν τοξικά υλικά, όπως μόλυβδο, υδράργυρο και κάδμιο, τα οποία είναι επιβλαβή τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ανθρώπινη υγεία όταν δεν απορρίπτονται σωστά. Αυτές οι τοξικές ουσίες μπορούν να ρυπάνουν το έδαφος, τον αέρα και το νερό, ενώ η ανεξέλεγκτη καύση τους δημιουργεί τοξικούς ατμούς που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Επιπλέον, οι περιοχές όπου γίνεται ανεπίσημη επεξεργασία ηλεκτρονικών αποβλήτων συχνά αποτελούν εστίες ατυχημάτων, ενώ παιδιά και έγκυες γυναίκες εκτίθενται ιδιαίτερα σε αυτές τις ουσίες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικές και νευρολογικές διαταραχές.

Οικονομική Διάσταση και Κυκλική Οικονομία

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα αποτελούν επίσης μία “χαμένη ευκαιρία”, καθώς περιέχουν πολύτιμα υλικά όπως χρυσό, χαλκό και αλουμίνιο. Αν όλα αυτά τα απόβλητα ανακυκλώνονταν σωστά, οι πόροι που θα ανακτούσαμε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέων προϊόντων. Για παράδειγμα, η συνολική αξία των υλικών που περιέχονται στα ηλεκτρονικά απόβλητα υπολογίστηκε σε 57 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Αυτό καθιστά τη σωστή διαχείριση των ηλεκτρονικών αποβλήτων ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία που θα επαναχρησιμοποιεί και θα ανακυκλώνει τους διαθέσιμους πόρους.

Τι Μπορούμε να Κάνουμε

Για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να μειώσουμε τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών αποβλήτων, μπορούμε να αναλάβουμε δράση μέσω των εξής βημάτων:

  • Ανακύκλωση Συσκευών: Επιστρέψτε τις παλιές σας συσκευές σε εξουσιοδοτημένα κέντρα ανακύκλωσης, εξασφαλίζοντας έτσι την περιβαλλοντικά ορθή διαχείρισή τους.
  • Επαναχρησιμοποίηση και Δωρεά: Πριν απορρίψετε τις συσκευές σας, εξετάστε τη δυνατότητα επισκευής ή δωρεάς τους σε άτομα που μπορεί να τις χρειάζονται.
  • Στήριξη Κυκλικής Οικονομίας: Επιλέξτε να αγοράζετε ανακατασκευασμένα προϊόντα που στηρίζουν την κυκλική οικονομία και μειώνουν τη ζήτηση για νέους πόρους.

Η καταπολέμηση της κρίσης των ηλεκτρονικών αποβλήτων είναι ευθύνη όλων μας. Με απλά βήματα, μπορούμε να συμβάλουμε στη μείωση της μόλυνσης, να προστατέψουμε τους φυσικούς πόρους και να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης για τις επόμενες γενιές.